Dark
Light

Een Royal Air Force Eurofighter Typhoon (onder) begeleidt de Russische luchtmacht Su-27 Flanker (boven) boven de Oostzee in juni 2014

Zo wordt het NAVO-luchtruim bewaakt

Geregeld valt er in de media te zien of te horen dat NAVO-gevechtsvliegtuigen van hun basis zijn opgestegen om naderende Russische vliegtuigen die het luchtruim schenden, te onderscheppen. Dit is niet iets van de laatste tijd.

titel


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Geschiedenis zoeken:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.749 actieve abonnees)

Recent online

Schoonderloo op een oude kaart

Van Ruïne tot Schat van Schoonderloo

Zijn er nog Nederlanders die de betekenis kennen van het woord ‘Scherlookeren’ (ook wel scharlokeren of schietlokeren genoemd)? Dit woord betekende ‘spijbelen’ en kwam van de uitdrukking ‘naar Schoonderloo gaan’.
Spoorbord uit Treblinka, te zien in het Yad Vashem-museum

Treblinka: de ‘fabriek des doods’

In het dunbevolkte noordoosten van het ‘Generaal-gouvernement’, langs de weg Warschau-Bialystok en op enkele kilometers van het Poolse dorp Treblinka, werd vanaf juli 1942 een nieuw hoofdstuk geschreven in de gruwelijke geschiedenis van de Holocaust.
Zicht op Rodenburghlaan 25 in de Amstelveense wijk Elsrijk. Vanaf 1938 woonadres van Jan van Hulst, zijn vrouw Paula en drie dochters.

Verzetsman Jan van Hulst en zijn buren

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Amstelveense buurtorganisatie Stadsdorp Elsrijk, verscheen recent een boek met de titel Elsrijk in oorlogstijd. Hierin zijn ook enkele verhalen te vinden over de landelijk bekende verzetsman Jan
Een op de Pacific varend geallieerd konvooi. In de voorste gelederen varen grote tot troepentransportschip omgebouwde passagierschepen die werden beschermd door een Amerikaans(e) gevechtsvliegtuig / jachtbommenwerper, een Brewster F2A (door de Britten Buffalo genaamd).

Voor de koopvaardij eindigde de oorlog pas op 2 maart 1946

Op 5 mei viert Nederland ieder jaar de bevrijding van de Duitse bezetting. De wereldvrede werd echter pas op 2 september 1945 hersteld met de capitulatie van Japan. Voor tienduizenden bemanningsleden van de Nederlandse koopvaardij betekende dit een verlenging van hun vaarplicht tot 2 maart 1946.
×